Pozita gjeografike e rrethit te Durresit

Share
avatar
Vizitor
Vizitor

Buzqeshje Pozita gjeografike e rrethit te Durresit

Mesazh nga Vizitor prej 11/4/2009, 11:08

Rrethi I Durresit ndodhet ndermjet 41 e 36’ deri 41 e 15’ gjeresi gjeografike veriore dhe 19 e 15’ deri 19 e 38’ gjeresi gjeografike lindore. Ai shtrihet nga kepi I Rodonit ne veriperendim deri tek Prroi I Agait pas shkembit te Kavajes ne jugperendim me nje siperfaqe 430km2 dhe me nje lartesi mesatare mbi nivelin e detit 2-6 metra.Vete qyteti I Durresit ze pjesen perendimore te rrethit te Durresit midis koordinatave 41 e 18’ e 40 ’’ gjeresi gjeografike veriore deri ne 19 e 26’ e 21’’ gjatesi gjeografike lindore me siperfaqe 1,626 ha.Gjatesia e pergjithshme e vijes kufitare eshte 121.3km.Nga keta 52.4 jane kufij tokesore , 61.8 kufij detare , 7.1 jane kufij lumore.Ne pjesen perendimore Durresi laget nge deti Adriatik, duke pasur nj vije bregdetare te thyer.Kufijte tokesore jane me rrethin e Tiranes dhe Krujes ne lindje dhe verilindje dhe me rrethin e Kavajes ne jug dhe juglindje. Durresi ka pozi te faorshme gjeografike.Durresi ndodhet ne kryqezimin e rrugeve te medha tregtare. Nder rruget kryesore jane: Durres-Oher-Manastir-Sofje-Stamboll;Durres-Elbasan-Korce-Follorine-Selanik.Durresi ka rendesi e madhe strategjike.


NDERTIMI GJEOLOGJIK
Durresi ben pjes ne ultesiren praneadriatike, qe shtrihet nga Lezha deri ne Vlore.Zhvillimi gjeologjik i territorit te Durresit i perket Plioceni dhe Kuaternarit kur ultesira praneadriatike nisi te dale mbi uje si pjese e kontinentit. Deti u terhoq perfundimisht.Gjate kesaj periudhe ne Kuaternar kane ndodhur shume procese qe kane cuar ne formimin e strukturave antiklinale dh sinklinale.Territori i Durresit perbehet gjithashtu nga depozitime terrigjene(ranore,konglomerate,argjile,gelqeroresh etj.Ne territorin e Durresit ka dhe prurje aluvionale.Ne ndertimin e relievit te Durresit kane ndikuar edhe termetet.Pasoje e ketij ndertimi gjeologjik jane edhe pasurite ne- tokesore si qymyrguri etj.


KLIMA
NE formimin e klimes ndikojne nje sere faktoresh sic jane faktoret planetare(kozmike) dhe ato lokale. Durresi ka nje klime mesdhetare.Faktoret lokale jane te lidhur me relievin.Faktori me aktiv ne klimen e Durresit eshte ndikimi i detit nepermjet te cilit behet i mundur qarkullimi i masave ajrore te Atlantikut dhe te Mesdheut.Ne faktoret lokale ben pjese edhe veprimtaria e njeriut, qe ne durres eshte shprehur me nderhyrjet ne kushtet natyrore.Ku vecojme tharjen e kenetes, c’pyllezim ne zonat kodrinore. Per t’i kthyer ne toka bujqesore, ndertimi i ujembledhezve apo ngritja e objekteve industriale.
Elementet e klimes
a) Temperatura e ajrit
b)Diellerimi
c)Reshjet

ERERAT
Jane nje element me rendesi te madhe gjeografike dhe agrometerologjike per ultesiren perendimore.Ererat karakteristike per Durresin jane brizat. Gjate veres ne Durres ka rreth 71 dite me briza, kurse ne dimer 18 dite.Numri mesatar vjetor eshte 191 dite. Ne perputhje me motin briza fillon nga ora 9-10 paradite dhe vazhdon deri ne 16-18 pas dite.Shpejtesia mesatare e saj ne mesdite eshte 4-6 m/s.Era qe ndihet ne Durres jane Murrai,Shiroku,dhe Juga.Element tjeter i klimes eshte vranesira, qe ne Durres ka mesatare veriore 4.7balle.Numri mesatar i diteve te vraneta eshte 89.9dite/vit ndersa dite te kthjellta eshte 110.6dite ne vit.

    Ora ėshtė 21/6/2018, 06:07